Povratak
Sporo pržene janjeće plećke
> 120 min
Sastojci
-
2 žlice Gaea ekstra djevičanskog maslinova ulja
-
2 Kepak janjeće plećke od 400 g
- Sol
- Papar
- 2 luka srednje veličine, oguljena i tanko narezana
- 2 mrkve, oguljene i sitno nasjeckane
- 2 oguljena i sitno nasjeckana celera
-
1/2 staklenke od 190g Sacla' paste od rajčica sušenih na suncu
- 2 lovorova lista
- 2 grančice ružmarina
- 250 ml suhog bijelog vina
- 750 ml janjećeg ili pilećeg temeljca
- 400 g narezanih rajčica iz limenke
- 1 kora limuna
- 1 oguljen i sitno nasjeckan češanj češnjaka
- Manja vezica peršina, sitno nasjeckanog
- Pire od krumpira
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 150°C. Zagrijte ulje u velikom pekaču i začinite janjetinu solju i paprom.
- Zapecite janjetinu na 7-8 minuta dok ne postane zlatnosmeđa i onda prebacite na tanjur.
- Dodajte luk, mrkve i celer u tavu i pirjajte 10ak minuta dok povrće ne postane mekše.
- Umiješajte tjesteninu, nastavite pirjati još 2 minute, a zatim dodajte začinsko bilje i vino.
- Pustite da uzavre i nastavite kuhati 5 minuta dok se smjesa ne zgusne.
- Vratite janjetinu u pekač, prelijte temeljcem, ubacite rajčice i zagrijte dok ne počne krčkati.
- Pokrijte poklopcem i prebacite u pećnicu gdje se treba peći 2.5 sata. Nakon što pola vremena prođe, janjetinu treba okrenuti i politi.
- Oprezno izvadite janjeće plećke iz umaka i prebacite na topao tanjur. Uklonite višak masti, stavite posudu na jaku vatru i ostavite 5 minuta (na vatri) da se zgusne.
- Pomiješajte u manjoj posudi koru limuna (gornji tanki sloj kore), češnjak i peršin, dodajte punu žlicu umaka i promiješajte.
- Rasporedite plećke na 4 tanjura i žlicom prelijte umakom.
Na vrh svakog serviranog jela stavite žlicu smjese peršina i limuna i poslužite s pireom od krumpira.