Povratak
Linguine tjestenina u umaku od sušenog bakalara zajedno s umakom od oraha i prženim kruhom
90 - 120 min
Sastojci
-
De Cecco Linguine tjestenina
-
Gaea ekstra djevičansko ulje, nasjeckani peršin, sol, papar i češnjak
- 3 filea inćuna
- 1.5 kg oguljenih rajčica
- 1 stabljika celera
- 1 mrkva
- ½ luka
- 1 češanj češnjaka
- 1 manji poriluk
- 2 stabljike peršina
-
100g Gaea ekstra djevičanskog maslinova ulja
- čili paprike, origano i bijelo vino
- 50g starog kruha natopljenog u mlijeku
Priprema
- Za baccalà umak uklonite kožu i kosti s filea sušenog bakalara.
- Celer, mrkvu, luk, čili paprike, poriluk i inćune kratko popirjajte na maslinovu ulju na jakoj vatri zajedno s kožom i kostima bakalara te češnjakom.
- Dinstajte 40 minuta na vatri srednje jačine, pazeći da se umak ne lijepi na dno posude.
- Pustite da se ohladi, a zatim dobro izmiksajte u blenderu.
- Prebacite dobiveni pire natrag u posudu za umak na umjerenu vatru te dodajte file bakalara, narezan na kockice.
- Nastavite kuhati dok se smjesa ne poveže.
- Za umak od oraha usitnite orahe u blenderu zajedno s natopljenim i izgnječenim kruhom. Dodajte pola češnja češnjaka i malo svježe mljevene paprike.
- Razrijedite smjesu ekstra djevičanskim maslinovim uljem, dodajući ga postepeno dok smjesa ne postigne teksturu kremastog umaka.
- Završite pripremu nasjeckanim peršinom.
- Smrvljeni kruh ispržite u tavi na tankom sloju ulja i pospite solju.
- Na samom kraju skuhajte tjesteninu al dente, prebacite u tavu i pomiješajte s puno baccalà umaka i 5 žlica umaka od oraha i sjeckanog peršina.
Poslužite s komadićima prženog kruha