Povratak

Kus-kus sa sedam povrtnica

60 - 90 min Srednje teško 6

Priprema

  • Operite i oprezno osušite meso te ga izrežite u 10 jednakih dijelova. Oštrim nožem napravite duboke zareze u glavici kupusa i odstranite srž.
  • Blanširajte ga 5 minuta u kipućoj vodi s limunovim sokom i suhim kruhom.
  • U donji dio posude za kus-kus stavite blanširani kupus, 2 luka u koje ste zabili po 2 klinčića, slanutak, šafran, papar, sol i vodu; kuhajte na srednjoj ili jakoj vatri.
  • Stavite kus-kus u gornji dio posude za kus-kus, iznad donjeg dijela u kojem se kuha prethodno pripremljena smjesa.
  • Para bi trebala izlaziti samo kroz gornji dio. Prekrijte spoj dva dijela posude trakom tkanine obloženom pastom od brašna i vode.
  • Nastavite kuhati sljedećih 30 minuta.
  • Maknite kus-kus s vatre i prebacite ga u veliku duboku posudu.
  • Kako biste razdvojili zrnje, trljajte kus-kus među dlanovima ili ga pritišćite grabljačom.
  • Zalijte hladnom slanom vodom (2-3 grabljače). Ostavite sa strane na 15 minuta kako bi se razdvojeno zrnje ohladilo.
  • U donji dio posude za kus-kus ubacite ostatak sastojaka: tanko narezan luk, rajčice, repe, mrkve, vezice korijandera i paprike.
  • Uklonite nešto tekućine i upotrijebite ju za dinstanje bundeve i slatkog krumpira.
  • Čim tekućina ponovno uzavre, ponovite postupak s kus-kusom, ali ovaj put zamijenite vodu maslinovim uljem.
  • Po treći put stavite kus-kus u gornji dio posude za kus-kus. Nakon 5 minuta isparavanja, ponovno razdvojite zrnje.
  • Provjerite jesu li meso i povrće do kraja dinstani i po potrebi začinite.
  • Poslužite kus-kus u obliku stošca u velikoj posudi, načinite krater u središtu stošca te unutra stavite meso i povrće. Zalijte vodom i umakom od dinstanja te pustite da ih kus-kus upije.
  • Ostatak tekućine od distanja ulijte u posude, kako bi se svi mogli poslužiti njom pri jelu.

Pregledajte ostale recepte