Povratak
Kus-kus sa sedam povrtnica
60 - 90 min
Sastojci
- 1½ kg masne ovčetine (rame ili leđa) ili govedine (vrat, prsa, rame, plećka)
- 1 velika okrugla glavica kupusa (oko 800g)
- 1 komad svježeg kruha
- 1 puna žlica limunova soka
- 4 klinčića
- 1 kg luka
- 250 g slanutka (koji se 24h namakao u vodi)
- 150 g maslaca
- Prstohvat šafrana
- Žličica papra
- Sol
- 6 l vode
-
1 kg kus-kusa
- 250 g oguljenih rajčica, očišćenih od sjemenki
- 250 g manjih oguljenih repi
- 500 g oguljenih i izdubljenih mrkava, prerezanih napola po duljini
- 3 vezice korijandera
- 2 obične ili ljute paprike
- bundeva ili tikva od 500g
- 250 g krumpira
-
100 g Gaea maslinova ulja
Priprema
- Operite i oprezno osušite meso te ga izrežite u 10 jednakih dijelova. Oštrim nožem napravite duboke zareze u glavici kupusa i odstranite srž.
- Blanširajte ga 5 minuta u kipućoj vodi s limunovim sokom i suhim kruhom.
- U donji dio posude za kus-kus stavite blanširani kupus, 2 luka u koje ste zabili po 2 klinčića, slanutak, šafran, papar, sol i vodu; kuhajte na srednjoj ili jakoj vatri.
- Stavite kus-kus u gornji dio posude za kus-kus, iznad donjeg dijela u kojem se kuha prethodno pripremljena smjesa.
- Para bi trebala izlaziti samo kroz gornji dio. Prekrijte spoj dva dijela posude trakom tkanine obloženom pastom od brašna i vode.
- Nastavite kuhati sljedećih 30 minuta.
- Maknite kus-kus s vatre i prebacite ga u veliku duboku posudu.
- Kako biste razdvojili zrnje, trljajte kus-kus među dlanovima ili ga pritišćite grabljačom.
- Zalijte hladnom slanom vodom (2-3 grabljače). Ostavite sa strane na 15 minuta kako bi se razdvojeno zrnje ohladilo.
- U donji dio posude za kus-kus ubacite ostatak sastojaka: tanko narezan luk, rajčice, repe, mrkve, vezice korijandera i paprike.
- Uklonite nešto tekućine i upotrijebite ju za dinstanje bundeve i slatkog krumpira.
- Čim tekućina ponovno uzavre, ponovite postupak s kus-kusom, ali ovaj put zamijenite vodu maslinovim uljem.
- Po treći put stavite kus-kus u gornji dio posude za kus-kus. Nakon 5 minuta isparavanja, ponovno razdvojite zrnje.
- Provjerite jesu li meso i povrće do kraja dinstani i po potrebi začinite.
- Poslužite kus-kus u obliku stošca u velikoj posudi, načinite krater u središtu stošca te unutra stavite meso i povrće. Zalijte vodom i umakom od dinstanja te pustite da ih kus-kus upije.
- Ostatak tekućine od distanja ulijte u posude, kako bi se svi mogli poslužiti njom pri jelu.