Povratak
Keksi od tamne čokolade, lavande i pistacija
45 - 60 min
Sastojci
-
260g Mornflake zobenih mekinja
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice kukuruznog brašna
- 1 žličica krupne morske soli
- 250 g maslaca
-
150 g Billington nerafiniranog svijetlog muscovado šećera
-
75 g Billington Caster šećera
- 2 domaća jaja
- 2 žlice vanilijina ekstrakta
- 2 žličice ekstrakta vanilije ili 1 žličica paste od zrna vanilije
- 225 g strugotina ili krupno nasjeckane tamne čokolade
- 50 g krupno nasjeckanih pistacija
- 1 puna žlica sušene lavande (sitno nasjeckane)
Priprema
- Počnite miješanjem zobenih mekinja, praška za pecivo i morske soli.
- Istopite maslac i dopustite da se ohladi prije nego ručnim mikserom umiješate šećer i dobijete glatku smjesu.
- Dodajte izmućena jaja i ekstrakt vanilije te postupno umiješajte suhu smjesu sa zobenim mekinjama.
- Nježno umiješajte čokoladne strugotine, pistacije i sitno nasjeckanu lavandu, dodajući ih žlicom u malim količinama i nježno preokrećući smjesu u posudi.
- Nakon toga pokrijte posudu prozirnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 30 minuta (ako imate vremena, ostavite na sat vremena).
- Zagrijte pećnicu na 190°C. Oblikujte kuglice malo manje od loptica za golf i položite ih na masni papir za pečenje ili podlogu za pečenje otpornu na lijepljenje. Među kuglicama ostavite dovoljno prostora kako bi tijekom pečenje mogle rasti.
- Pecite 10-12 minuta ili dok rubovi ne poprime blagu zlatnu boju, a sredina još uvijek bude mekana (čak nedopečena).
- Ostavite da se ohlade ili ih jedite tople.
Spremite u posudu s hermetičnim zatvaranjem.