Povratak
Sacla' pesto kolač
90 - 120 min
Sastojci
- 100 g bosiljka bez stabljika
-
120 ml Gaea ekstra djevičanskog maslinova ulja
-
225 g Billington nerafiniranog zlatnog šećera
- 2 sitno ribane kore limuna (njen gornji tanki sloj)
- 185 g prirodnog jogurta
- 1 žlica limunova soka
- 2 velika jajeta
- 1.5 žličica ekstrakta vanilije
-
75 g Sacla' pestoa od bosiljka
- 210 g običnog brašna
- 2.5 žličice praška za pecivo
- 0.5 žličice soli
- 225 g kremastog sira
- 50 g neslanog maslaca
-
300 g Billington zlatnog šećera u prahu
Priprema
- Trebat će vam okrugli kalup za kolače, otporan na lijepljenje i s odvojivim dnom, promjera 20cm. Namastite dno i obložite rub masnim papirom za pečenje.
- Zagrijte pećnicu na 180°C / 350°F / jačinu 4 na plinskoj pećnici.
- Promiksajte 50g bosiljka i maslinova ulja u procesoru hrane dok ne nastane glatki pire.
- U posudi za miješanje pomiješajte šećer i koru limuna.
- Dodajte jogurt, limunov sok, smjesu bosiljka i ulja, jaja, vaniliju i Sacla' pesto.
- Dobro promiješajte drvenom kuhačom dok se sve ne poveže.
- Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u smjesu te pomiješajte.
- Žlicom smjesu prebacite u kalup za tortu (smjesa bi trebala napuniti kalup do pola) i zagladite površinu.
- Pecite na srednjoj rešetki pećnice 45-50 minuta ili dok kolač ne naraste, a zabodeni drveni štapić ne izađe čist i suh iz tijesta.
- Izvadite iz pećnice, ostavite 10 minuta da se ohladi, a zatim izbacite iz kalupa (uklonite i papir za pečenje) i dopustite da se ohladi do kraja na rešetki.
- Ako je gornji dio kolača neravan, nožem s nazubljenim rubom dotjerajte površinu i preokrenite kako bi donja strana postala gornja.
- Za glazuru istucite šećer u prahu s maslacem u samostojećem električnom mikseru s nastavkom s lopaticama (možete upotrijebiti i ručni električni mikser) na srednje-sporoj brzini, sve dok smjesa ne bude glatka i povezana.
- Dodajte sav kremasti sir i miksajte dok se u potpunosti ne uklopi u smjesu.
- Povećajte brzinu miksera na srednje-brzu. Nastavite miješati dok glazura ne postane lagana i prozračna (barem 5 minuta na toj brzini).
Glazuru od kremastog sira nanesite na hladni kolač žlicom ili uz pomoć slastičarske vrećice.