Povratak
Torta s tamnom čokoladom
60 - 90 min
Sastojci
-
150 g Billington nerafiniranog zlatnog šećera
-
100 g Billington nerafiniranog tamnog muscovado šećera
- 50 g kakao praha
- 250 ml kipuće vode
- 125 g neslanog maslaca
- 225 g običnog bijelog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 2 jaja
-
30 g Billington nerafiniranog tamnog muscovado šećera
- 125 ml vode
-
300 g Villars tamne čokolade (72% kakaa)
- 175 g neslanog maslaca
- 1 žličica ekstrakta kave
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180°C / 160°C na pećnici s ventilatorom / jačinu 4 na plinskoj pećnici. Namastite i obložite dno i strane okruglog kalupa masnim papirom za pečenje.
- U posudu za umak dodajte kipuću vodu, kakao, tamni muscovado šećer, maslac i Golden Caster šećer te dobro promiješajte. Pustite da uzavre i maknite s vatre.
- Prosijte brašno i prašak za pecivo u veliku posudu. Dodajte smjesu s kakaom i dobro promiješajte. Dodajte ekstrakt vanilije i kave. Razbijte jaja i umutite u smjesu. Miješajte dobro dok se sve ne poveže.
- Žlicom stavljajte smjesu u pripremljen kalup i pecite 50 minuta. Ostavite biskvit u kalupu na rešetki da se ohladi.
- Za kremu zagrijavajte vodu i muscovado šećer sve dok tekućina ne uzavre. Dodajte čokoladu i miješajte dok se ne istopi.
- Polako dodajite omekšani maslac i miješajte kako bi se do kraja istopio, a smjesa povezala. Trebate dobiti sjajnu kremu. Ostavite da se ohladi.
- Nakon što se biskvit ohladi, izvadite ga iz kalupa i oprezno prerežite napola.
- Kremu nanesite između slojeva biskvita te na gornju stranu torte. Pri zadnjem nanošenju kreme poslužite se širokim nožem za zaglađivanje.