Povratak
Juha od prženih rajčica s prepečenim kockicama kruha
60 - 90 min
Sastojci
- 1 kg zrelih rajčica
- 2 mrkve, oguljene i krupno narezane
- 2 velika crvena luka, krupno narezana
- 2 češnja češnjaka
-
4 žlice Gaea ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 750 ml temeljca
- Sol
- Crni papar
- Prstohvat šećera
- 3-4 kriške kruha
-
2 žlice Sacla' Classic pesta od bosiljka
- 2 žlice Gaea ekstra djevičanskog maslinova ulja
- Krupna morska sol
- 2 žlice mascarpone sira
- Nekoliko listova bosiljka za dekoraciju
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200°C / 400°F / jačinu 6 na plinskoj pećnici.
- Razrežite rajčice na četvrtine i stavite u tepsiju.
- Dodajte mrkvu, crveni luk i češnjak te promiješajte s uljem prije dodavanja začina.
- Ostavite u pećnici 45 minuta da se povrće pirja dok ne omekša i ne poprimi zlatnu boju.
- Sastružite zajedno s mašću i zapečenim dijelovima u veliku posudu za umak.
- Ulijte 750ml vrućeg temeljca i polagano zagrijte na srednjoj vatri.
- Neka krčka 15 minuta prije nego napravite pire, dodajući vrućeg temeljca po potrebi.
- Začinite solju, paprom i šećerom.
- Iskidajte kruh u komade veličine otprilike zalogaja te ih raširite po tepsiji.
- Dobro promiješajte sa Sacla' pestom, uljem i solju.
- Pecite u pećnici 8-10 minuta, na rešetki iznad one na kojoj biste pekli povrće; prerasporedite povrće jednom tijekom pečenja.
- Izvadite iz pećnice kada sastojci postanu hrskavi i vidljivo zapečeni i ostavite po strani.
- Grabljačom ulijte juhu u tople posude, kružnim pokretom ruke dodajte mascarpone (načinite spiralu), šaku hrskavih kockica kruha s pestom i nekoliko listova bosiljka.